Pages

13 Haziran 2013 Perşembe

Kırklareli İli Yemekleri 11

KIRKLARELİ HOŞAF
Komposto ve Hoşaflar
Pancarlı Erik Kompostosu: Kişi Sayısı: 10 Hazırlama Süresi: 5 dk Pişirme Süresi: 90 dk
Malzemeler: 2 su bardağı kuru erik, 1 adet pancar, 2.5 litre su.
Hazırlanışı: Kuru erikler sıcak suda 2 kez yıkanır ve tozlarından temizlenir. Tencereye 1 lt su konur ve erikler içine atılır. Kaynamak üzere ocağa konur ve 30 dk kaynatılır. Başka bir tencereye doğranmış pancarlar konur, üzerine 1,5 lt su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. 1 saat kaynadıktan sonra kuru erikler ile karıştırılır ve servis edilir.

Kışa Hazırlık
KIRKLARELİ KIŞLIK  TARHANA
Tarhana
TARHANA
Malzemeler: 10 kg tarhanalık kırmızı biber, 2 kg yoğurt, 2 kg kuru soğan, 2 kg domates, 500 gr domates salçası, 8 kg un, 20 gr ekmek mayası, ½ su bardağı tuz.

Hazırlanışı: Kırmızıbiber yıkandıktan sonra sapları kesilir ve çekirdekleri çıkarılır. Daha sonra 7-8 parçaya bölünerek tencereye konur. Üzerine 300 ml içme suyu konur ve ocakta kaynamaya bırakılır. 2 kg Domatesin kabukları soyulur. Soyulan domatesler kuşbaşı olarak doğranır ve ocakta kaynamakta olan kırmızıbiberlerin üstüne konur. Domates kırmızıbiber karışımı kaynamaya devam ederken ara ara karıştırılır. Karışım pişince ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca büyük bir kabın içerisine bakır kevgirden ovalayarak geçirilir. Kalan posaları çöpe atılır. Diğer tarafta 2 kg kuru soğanın kabukları soyularak piyazlık olarak doğranır. Piyazlık olarak doğranan kuru soğanların üzerine diğer tarafta kaynamakta olan kırmızıbiber-domates karışımından bir kepçe su alınarak içine katılır ve büyük bir tavada ocağa pişmek için konur. Kuru soğanlar yumuşayıp, tatlanıncaya kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Buğday unu elekten geçirilerek büyük bir leğene konur. Ortası havuz yapılarak açılır. Kırmızıbiber-domates karışımına katılır. Bu karışım buğday unun ortasına boşaltılır. Sırasıyla havuzun ortasına kuru soğanlar, yoğurt, yaş ekmek mayası, salça ve tuz ilave edilir. Harç, katı malzemeler ezilerek ortasından kenarlara doğru olacak şekilde karıştırılır. Tarhana hamuru fermantasyon işlemi için hazırdır. Tarhana hamurunun üzerine temiz bir bez örtülerek 12 saat dinlenmeye bırakılır. Tarhana hamuru günde 3–4 defa yoğrulur. 12 gün boyunca bu yoğurma işlemine devam edilir ve daha sonra tarhana ceviz büyüklüğünde yapraklar halinde koparılarak temiz bir çarşafın üzerine serilir ve kurumaya bırakılır. Ertesi gün kevgirden geçirilerek toz haline getirilir ve tekrar kurumaya bırakılır. Kuruyunca bez torbalarda kışın tüketilmek üzere saklanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız