KIRKLARELİ HOŞAF
Komposto ve Hoşaflar
Pancarlı Erik Kompostosu: Kişi Sayısı: 10 Hazırlama Süresi: 5 dk Pişirme Süresi: 90 dk
Malzemeler: 2 su bardağı kuru erik, 1 adet pancar, 2.5 litre su.
Hazırlanışı:
Kuru erikler sıcak suda 2 kez yıkanır ve tozlarından temizlenir.
Tencereye 1 lt su konur ve erikler içine atılır. Kaynamak üzere ocağa
konur ve 30 dk kaynatılır. Başka bir tencereye doğranmış pancarlar
konur, üzerine 1,5 lt su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. 1 saat
kaynadıktan sonra kuru erikler ile karıştırılır ve servis edilir.
Kışa Hazırlık
KIRKLARELİ KIŞLIK TARHANA
Tarhana
TARHANA
Malzemeler:
10 kg tarhanalık kırmızı biber, 2 kg yoğurt, 2 kg kuru soğan, 2 kg
domates, 500 gr domates salçası, 8 kg un, 20 gr ekmek mayası, ½ su
bardağı tuz.
Hazırlanışı:
Kırmızıbiber yıkandıktan sonra sapları kesilir ve çekirdekleri
çıkarılır. Daha sonra 7-8 parçaya bölünerek tencereye konur. Üzerine 300
ml içme suyu konur ve ocakta kaynamaya bırakılır. 2 kg Domatesin
kabukları soyulur. Soyulan domatesler kuşbaşı olarak doğranır ve ocakta
kaynamakta olan kırmızıbiberlerin üstüne konur. Domates kırmızıbiber
karışımı kaynamaya devam ederken ara ara karıştırılır. Karışım pişince
ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca büyük bir kabın
içerisine bakır kevgirden ovalayarak geçirilir. Kalan posaları çöpe
atılır. Diğer tarafta 2 kg kuru soğanın kabukları soyularak piyazlık
olarak doğranır. Piyazlık olarak doğranan kuru soğanların üzerine diğer
tarafta kaynamakta olan kırmızıbiber-domates karışımından bir kepçe su
alınarak içine katılır ve büyük bir tavada ocağa pişmek için konur. Kuru
soğanlar yumuşayıp, tatlanıncaya kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır.
Buğday unu elekten geçirilerek büyük bir leğene konur. Ortası havuz
yapılarak açılır. Kırmızıbiber-domates karışımına katılır. Bu karışım
buğday unun ortasına boşaltılır. Sırasıyla havuzun ortasına kuru
soğanlar, yoğurt, yaş ekmek mayası, salça ve tuz ilave edilir. Harç,
katı malzemeler ezilerek ortasından kenarlara doğru olacak şekilde
karıştırılır. Tarhana hamuru fermantasyon işlemi için hazırdır. Tarhana
hamurunun üzerine temiz bir bez örtülerek 12 saat dinlenmeye bırakılır.
Tarhana hamuru günde 3–4 defa yoğrulur. 12 gün boyunca bu yoğurma
işlemine devam edilir ve daha sonra tarhana ceviz büyüklüğünde yapraklar
halinde koparılarak temiz bir çarşafın üzerine serilir ve kurumaya
bırakılır. Ertesi gün kevgirden geçirilerek toz haline getirilir ve
tekrar kurumaya bırakılır. Kuruyunca bez torbalarda kışın tüketilmek
üzere saklanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder