Pages

13 Haziran 2013 Perşembe

Kırklareli İli Yemekleri 12

KIRKLARELİ TURŞULARI
Turşular
Yağlı Turşu : Kişi Sayısı: 10 Hazırlama Süresi: 10 dk Pişirme Süresi: 60 dk
YAĞLI TURŞU
Malzemeler: 1kg yeşilbiber, 750ml üzüm sirkesi, 300ml ayçiçeği yağı, 2 baş sarımsak, 1 yemek kaşığı iri tuz.
Hazırlanışı: Sirke ve yağ bir tencereye konur. Kaynamaya başlayınca tuz ve ikiye bölünmüş temizlenmiş biberler içine atılır. Biberler yumuşayınca kavanoza alınır. Biberleri kavanoza koyarken 1 sıra biber, 1 sıra ince kıyılmış sarımsak konur. En son olarak tenceredeki sirkeli yağ kavanoza konur ve kapağı kapatılır.

Kırklareli İli Yemekleri 11

KIRKLARELİ HOŞAF
Komposto ve Hoşaflar
Pancarlı Erik Kompostosu: Kişi Sayısı: 10 Hazırlama Süresi: 5 dk Pişirme Süresi: 90 dk
Malzemeler: 2 su bardağı kuru erik, 1 adet pancar, 2.5 litre su.
Hazırlanışı: Kuru erikler sıcak suda 2 kez yıkanır ve tozlarından temizlenir. Tencereye 1 lt su konur ve erikler içine atılır. Kaynamak üzere ocağa konur ve 30 dk kaynatılır. Başka bir tencereye doğranmış pancarlar konur, üzerine 1,5 lt su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. 1 saat kaynadıktan sonra kuru erikler ile karıştırılır ve servis edilir.

Kışa Hazırlık
KIRKLARELİ KIŞLIK  TARHANA
Tarhana
TARHANA
Malzemeler: 10 kg tarhanalık kırmızı biber, 2 kg yoğurt, 2 kg kuru soğan, 2 kg domates, 500 gr domates salçası, 8 kg un, 20 gr ekmek mayası, ½ su bardağı tuz.

Hazırlanışı: Kırmızıbiber yıkandıktan sonra sapları kesilir ve çekirdekleri çıkarılır. Daha sonra 7-8 parçaya bölünerek tencereye konur. Üzerine 300 ml içme suyu konur ve ocakta kaynamaya bırakılır. 2 kg Domatesin kabukları soyulur. Soyulan domatesler kuşbaşı olarak doğranır ve ocakta kaynamakta olan kırmızıbiberlerin üstüne konur. Domates kırmızıbiber karışımı kaynamaya devam ederken ara ara karıştırılır. Karışım pişince ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca büyük bir kabın içerisine bakır kevgirden ovalayarak geçirilir. Kalan posaları çöpe atılır. Diğer tarafta 2 kg kuru soğanın kabukları soyularak piyazlık olarak doğranır. Piyazlık olarak doğranan kuru soğanların üzerine diğer tarafta kaynamakta olan kırmızıbiber-domates karışımından bir kepçe su alınarak içine katılır ve büyük bir tavada ocağa pişmek için konur. Kuru soğanlar yumuşayıp, tatlanıncaya kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Buğday unu elekten geçirilerek büyük bir leğene konur. Ortası havuz yapılarak açılır. Kırmızıbiber-domates karışımına katılır. Bu karışım buğday unun ortasına boşaltılır. Sırasıyla havuzun ortasına kuru soğanlar, yoğurt, yaş ekmek mayası, salça ve tuz ilave edilir. Harç, katı malzemeler ezilerek ortasından kenarlara doğru olacak şekilde karıştırılır. Tarhana hamuru fermantasyon işlemi için hazırdır. Tarhana hamurunun üzerine temiz bir bez örtülerek 12 saat dinlenmeye bırakılır. Tarhana hamuru günde 3–4 defa yoğrulur. 12 gün boyunca bu yoğurma işlemine devam edilir ve daha sonra tarhana ceviz büyüklüğünde yapraklar halinde koparılarak temiz bir çarşafın üzerine serilir ve kurumaya bırakılır. Ertesi gün kevgirden geçirilerek toz haline getirilir ve tekrar kurumaya bırakılır. Kuruyunca bez torbalarda kışın tüketilmek üzere saklanır.

Kırklareli İli Yemekleri 10

KIRKLARELİ SALATALARI
Salatalar
Manca: Kişi Sayısı: 4 Hazırlama Süresi: 20 dk
Malzemeler: 2 adet patlıcan, 1 adet kırmızı biber, 2 adet sivri biber, 4 diş sarımsak, 7-8 dal maydanoz, 3 yemek kaşığı zeytinyağ, 3 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 1 tutam tuz.
Hazırlanışı: Patlıcanlar ve kırmızı biberler közlenir. Közlenen patlıcan ve kırmızı biber tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Daha sonra ince kıyılmış maydanoz ile yeşil sivri biberler içine karıştırılır. Sarımsak ister kıyılarak ister dövülerek içine konur. Son olarak tuz, zeytinyağ ve sirke ilavesi ile servis edilir.
KIRKLARELİ TATLILARI
Tatlılar
Höşmerim: Kişi Sayısı: 4 Hazırlama Süresi: 5 dk Pişirme Süresi: 40 dk
Malzemeler: 25gr tereyağ, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı un, 2 adet yumurta sarısı, 1 su bardağı tuzsuz, yağlı ve taze koyun peyniri.
Hazırlanışı: Peynir kısık ateşte yağda eritilir. Daha sonra yumurtanın sarısı ilave edilerek karıştırılır. Üzerine azar azar un ilave edilir. En son olarak şeker konarak karıştırmaya devam edilir. Kıvamı tutunca ocağın altı kapatılır. İsteğe göre üzerine ceviz serpilerek servis edilir.

Kırklareli İli Yemekleri 9

KIRKLARELİ İÇECEKLERİ
Özel Yiyecek ve İçecekler
Limonlu Hardaliye: Kişi Sayısı: 1 Hazırlama Süresi: 3 dk
HARDALİYE
Malzemeler: 170 ml hardaliye, ¼ limon, 30 ml su
Hazırlanışı: Limonun suyu sıkılır. Hardaliye, su ve limon suyu karıştırılarak bardakta servis edilir
Pekmezli Kaçamak: Kişi Sayısı: 8 Hazırlama Süresi: 3 dk Pişirme Süresi: 40 dk
Malzemeler: 1,5lt su, 400gr mısır unu, 150gr tereyağ, 2 tatlı kaşığı tuz, ¾ çay bardağı pekmez.
Hazırlanışı: Su tencereye konarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine tuz atılır. Daha sonra yavaş yavaş mısır unu salınır. Bir yandan da tahta kaşıkla topaklanmaması için hızlı olarak karıştırılır. Mısır ununun tamamı konduktan sonra tahta kaşığın tersi ile mısır unu tencereye bastırılarak 5 dk kaynatılır. Pişen kaçamak tepsiye boşaltılır. Üzerine yakılan tereyağ kaşığın tersi kaçamağa bastırılarak dökülür. Böylece tereyağ kaçamağın yüzeyinden akıp tepsinin kenarlarına akmaz. Son olarak üzerine pekmez dökülerek servis edilir.

Yumurtalar
Tarla Yumurtası: Kişi Sayısı: 1 Hazırlama Süresi: 2 dk Pişirme Süresi: 3 dk
Malzemeler: 2 adet köy yumurtası, 3 yemek kaşığı köy tereyağı, 1 tutam tuz
Hazırlanışı: Yumurtalar bir kaseye konur, tuzu ilave edilir ve kabarması için iyice çırpılır. Tereyağ tavaya konarak kızdırılır. Kızgın tereyağın içine yumurta dökülür. Altlı üstlü pişirilir ve servis edilir.

Kırklareli İli Yemekleri 8

KIRKLARELİ HAMUR İŞLERİ
Hamur İşleri
Sini Mantısı: Kişi Sayısı: 8 Hazırlama Süresi: 45 dk Pişirme Süresi: 60 dk
Malzemeler: 3 adet kuru soğan, 500 gr kıyma, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı tuz, yeteri kadar su. Hamuru için;1kg un, 1 tatlı kaşığı tuz, aldığı kadar su.

Hazırlanışı: Unun ortası açılır. İçine tuz konur. Aldığı kadar su ilave edilerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Yoğrulduktan sonra hamur 5’e bölünür. Her bir hamur oklava ile açılır. Açılan hamurlar kare kare kesilir. İçerisine hazırlanan harçtan konur. (Harcın yapımı: Soğanlar rendelenerek suyu sıkılır. Üzerine kıyma, karabiber, nane ve tuz konarak karıştırılır. Pişen mantıların üzerine yağlı su yapılarak dökülür. Tekrar fırına verilir. Suyunu çekince isteğe bağlı olarak sade ya da sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
KIRKLARELİ SARMA VE DOLMALARI
Sarmalar ve Dolmalar
Mısır Unlu Lahana Sarması: Kişi Sayısı: 8-10 Hazırlama Süresi: 30 dk Pişirme Süresi: 40 dk
Malzemeler: 2 adet kuru soğan, 10 yemek kaşığı ayçiçeği yağı, 1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber, 1 adet orta boy lahana, 250 gr mısır unu.

Hazırlanışı: Lahana yaprakları haşlanır. Soğan kavrularak üzerine mısır unu ilave edilir. Az miktarda su katılır. Baharatları ilave edilir. Lahana yapraklarına sarılarak tencereye konur. Tencereye suyu ve yağı ilave edilerek pişirmek üzere ocağın üstüne konur. Servis edilirken yanında salatalık turşusu ya da yağlı biber turşusu konur.

Kırklareli İli Yemekleri 7

KIRKLARELİ ET YEMEKLERİ
Et Yemekleri
Kuzu Kapama: Kişi Sayısı: 4 Hazırlama Süresi: 20 dk Pişirme Süresi: 45 dk
Malzemeler: 450gr kemiksiz kuzu eti, 3 su bardağı su, 1 su bardağı baldo pirinç, 1 adet orta boy soğan, 3 adet yeşil soğan, 3 dal taze nane, 1 tutam karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz.
Hazırlanışı: Kuzu etleri tencereye konarak kıyılmış kuru soğan ile haşlanır. Pişmeye yakın içine bir tutam tuz atılır. Tereyağda pirinçler kavrulur. Kavrulan pirinçler tepsinin altına yayılır. Üstüne soğanlı kuzu eti ve suyu konur. Su etlerin hizasına gelmelidir. Yeterli gelmezse su ilavesi yapılır. Üzerine kıyılmış taze soğan ve taze nane konur. Karabiberi ilave edilerek fırına verilir. 30 dk kadar pişirilir. Piştikten sonra fırının içinde üstü kapatılarak 20 dk dinlendirilerek servis edilir.

Baklagiller
Anız Fasulyesi: Kişi Sayısı: 4 Hazırlama Süresi: 60 dk Pişirme Süresi: 30 dk
Malzemeler: 250 gr anız fasulyesi, 1 adet kuru soğan, 1 tatlı kaşığı salça, 1 çay kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı tereyağ.

Hazırlanışı: Anız fasulyesi 1 saat öncesinden sıcak su ile ıslatılır. Tencereye yağ konarak soğanlar öldürülür. Soğanların üzerine salça konarak kavrulur. Üzerine anız fasulyesi ilave edilerek biraz daha kavrulur. Suyu ve tuzu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Piştikten sonra servis edilir.

Kırklareli İli Yemekleri 6

KIRKLARELİ ÇORBALARI
Çorbalar
Ciğerli Tavuk Suyu Çorba: Kişi Sayısı: 10 Hazırlama Süresi: 15 dk Pişirme Süresi: 90 dk
Malzemeler: 1 bütün köy tavuğu (ciğerleri ile beraber), 2 yemek kaşığı tel şehriye, 3 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta, 1 adet limon, 2 yemek kaşığı tereyağ, 2 çay kaşığı tuz, 2lt su.
Hazırlanışı: Tavuk ve ciğerler temizlendikten sonra bol suda yıkanır. Yıkandıktan sonra haşlanmak üzere tencereye suyun içine konur. Pişen tavuğun göğsü didiklenir. Pişen ciğerler doğranır. Ayrı tencerede yağda tel şehriyeler kavrulur. Tavuğun suyu süzülerek üzerine biraz daha su ilave edilerek tel şehriyelerin üstüne dökülür. Yumurta, un, limon suyu ve tuz topaklanmayacak şekilde karıştırılır. Elde edilen terbiye kaynayan tavuk suyunun içine atılır ve karıştırılır. Son olarak içerisine didiklenen tavuk etleri ile doğranan ciğerler konur. Yağı kavrularak ilave edilir. 5-10 dk kaynadıktan sonra servis edilir.
KIRKLARELİ SEBZE YEMEKLERİ
Sebze Yemekleri
Labada Boranisi: Kişi Sayısı: 4 Hazırlama Süresi: 5 dk Pişirme Süresi: 25 dk
Malzemeler: 300 gr labada, ½ çay bardağı ayçiçeği yağı, 2 adet yumurta, 150 gr yoğurt, 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz.
Hazırlanışı: Ayıklanan ve yıkanan labadalar doğranarak yağda kavrulur. Daha sonra ayrı bir tavada iki yumurta karıştırılarak pişirilir. Pişirilen yumurta labadanın içine karıştırılır. Hazırlanan sarımsaklı yoğurt labada karıştırılarak servis edilir.

Kırklareli İli Yemekleri 5

KAPAMA
Kırklareli'nin yöresel tatlarından Yalancı Kapama'nın tarifi, Mutfağım programında...

22.03.2012 09:57:31

Malzemeler:
3 adet patates
4 adet domates
2 orta boy kuru soğan
2 adet domates
1 su bardağı pirinç
½ su bardağı bulgur
½ demet maydanoz
5 adet kuru kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı pulbiber
3-4 adet kuru kırmızı biber
Yarım demet maydanoz

Yapılışı:
Soğanlar yemeklik doğranır ve biraz sıvıyağ ilave edilip pembeleşene kadar kavulur. Patatesler iri iri doğranıp soğanlara ilave edilir. 4 adet domates rendelenir ve tencereye eklenir. Pirinç ve bulgur yıkanıp süzülür ve sotelenen malzememelerin üzerine eklenir. Karabiber, pulbiber, nane, arzuya göre tuz ilave edilip yemek suyunu biraz çekinceye ve patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.Yemek pişince ısıya dayanıklı bir fırın tepsisine dökülür. Üzeri domates dilimleri, kıyılmış maydanoz ve kuru biberle süslenir. 2 çay bardağı sıcak su ilave edildikten sonra 175 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.

Yalancı Kapama servise hazırdır.
 
NOHUTLU EKMEK
Malzemeler
6 su bardağı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
45 gr nohut
1.5 çorba kaşığı tuz
Su
Yemek Tarifi
1. Nohudu yıkayıp havanda dövün. Bir kaba alıp sıcak suyla ıslatın ve 1 saat bekletin. 1 bardak unu, tuz ve su ilavesiyle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Nohudu ekleyip karıştırın ve 2-3 misli kabarana kadar bekletin. Ayrı bir yerde boza kıvamında bir hamur hazırlayıp nohutlu hamuru ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde sabaha kadar bekletin (2 saatte bir yoğrulması gerekiyor). Kabaran hamuru kalan un, tuz ve su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında olana kadar yoğurun. 2. Hamuru yağlanmış tepsiye yayın. Üzerini nemli bezle örtüp ılık bir ortamda 1 saat bekletin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Kırklareli Yöresel Yemekleri

Kırklareli Yöresel Yemekleri ile ilgili, değerli öğretim görevlisi Ali ÇAKIR'ın hazırlamış olduğu ayrıntılı çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.

Kırklareli İli Yemekleri 4






Et ve süt ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve de beslenmede önemli bir yer tutar. Kaşar peyniri ve ay çiçeği üretimi yaygındır. Yörede, bağcılığa bağlı olarak içki yapımı gelişmiştir. Keşkek, zerde, kaymakçına, plaska, sulu kaçamak, kuru kaçamak, ısırgan böreği, külür, kapama, çoban böreği ısırgan otu çorbası yöreye özgü yemeklerdir.
Kırklareli mutfağında,Et ve süt ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve de beslenmede önemli bir yer tutar. Kaşar peyniri ve ay çiçeği üretimi yaygındır. Yörede, bağcılığa bağlı olarak içki yapımı gelişmiştir. Keşkek, zerde, kaymakçına, plaska, sulu kaçamak, kuru kaçamak, ısırgan böreği, külür, kapama, çoban böreği ısırgan otu çorbası yöreye özgü yemeklerdir. -Nohutlu Ekmek -Yeşil Mercimek Çorbası -Kuzu kapama -Pırasa Böreği -Poğaça -Kaçamak
KALLE
Kalle ; Malzeme Listesi *
********************************************
750 gr tavuk incik
2 kase doğranmış lahana turşusu
1 çay bardağı bulgur
3 orta boy kuru soğan
5 yemek kaşığı domates-biber karışık salça
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı




********************************************
Kalle ; HAZIRLANIŞI *
********************************************
Soğanlar küçük küçük doğranır. Sıvıyağ ve tereyağı eklenen tavaya alınıp pembeleşene kadar kavrulur. Tavuk etlerinin derisi sıyrılır ve kuşbaşı doğranır.
Pembeleşen soğanların içine eklenip iyice sotelenir. Sotelenen etlere salça ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
Lahana turşularının suyu iyice sıkılır ve tavukların üzerine ilave edilir
( Yemeğe tuz eklenirken lahana turşusunun da tuzlu olduğu unutulmamalıdır)Tencereye tüm malzemelerin üzerine çıkacak kadar sıcak su eklenip kaynamaya bırakılır.
1 çay bardağı bulgur yıkanıp süzülür ve kaynayan yemeğin içine ilave edilip pişirilir.
Kalle servise hazırdır.

Kırklareli İli Yemekleri 3





kırklareli yemekleri,kırklareli yöresel yemekleri,kırklareli yemek videoları
,kırklareli yemekleri görsel

Kırklareli İli Yemekleri 2



yemek resimleri,yemek fotoğrafları,yemek manzaraları,yemek görüntüler
,yemek video,yemek tarifleri,yemekler,kırklareli mutfağı,kırklareli sofrası
,kırklareli damak tadı

Kırklareli İli Yemekleri 1

KIRKLARELİ YEMEKLERİ
KIRKLARELİ MUTFAĞI
KIRKLARELİ SOFRASI
KIRKLARELİ DAMAK TADI
KIRKLARELİ YEMEKLERİ
KIRKLARELİ YÖRESEL YEMEKLERİ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız