Pages

3 Temmuz 2013 Çarşamba

Kırklareli Spor Kulübü 2




1994-1995 sezonu sonunda yeniden 3. Lig'e döndü. Son olarak 1999-2000 sezonunda 3. Lig 8. Grup'ta şampiyon olarak 2. Lig'e çıktı. İki yıl bu ligde mücadele eden Kırklarelispor, 2001-02 sezonunda 3. Lig'e, hemen bir sezon sonra 2002-03 yılında da amatör kümeye düştü.
kırkarelispor takım
2009-2010 TFF 3.Lig'e yükselme müsabakalarında, gruplarında şampiyonluk kazanan 5 takımdan biri olarak, 2010-2011 sezonundan itibaren TFF 3.Lig'de oynamaya hak kazandı.15/05/2011 tarihinde orhangazi sporu bursada 0-1 devirerek şampiyon olarak 2. Lig'e yükseldi.
Gelişimde hız kesmeyen Kırklarelispor Klübü Web sitesini de açarak gelişimde ne kadar kararlı olduğunu göstermiştir. www.kirklarelispor.in

Kırklareli Spor Kulübü 1

KIRKLARELİ SPOR

kırklarelispor logo
Kırklarelispor, 1968 yılında yeşil-beyaz renklerle kuruldu. 1969-1970 sezonunda 3.Lige katıldı.
 Uzun yıllar 3. ve 2. Lig'de oynadı. 1992-1993 sezonunda 3. Lig'den amatör kümeye düştü. İki yıllık bir aranın ardından, 
 kırklarelispor,kırklarelispor resimleri,kırklarelispor fotoğrafları,kırklarelispor logosu,kırklarelispor manzaralar,kırklarelispor görüntüler,kırklarelispor video,kırklarelispor yemek,kırklarelispor gezi,kırklarelispor idman,kırklarelispor gençlik,kırklarelispor takım,kırklarelispor eğitim,kırklarelispor stad
,kırklarelispor ulaşım,kırklarelispor haritası,kırklarelispor tesisleri,kırklarelispor başkan,kırklarelispor futbolcular

13 Haziran 2013 Perşembe

Kırklareli İli Yemekleri 12

KIRKLARELİ TURŞULARI
Turşular
Yağlı Turşu : Kişi Sayısı: 10 Hazırlama Süresi: 10 dk Pişirme Süresi: 60 dk
YAĞLI TURŞU
Malzemeler: 1kg yeşilbiber, 750ml üzüm sirkesi, 300ml ayçiçeği yağı, 2 baş sarımsak, 1 yemek kaşığı iri tuz.
Hazırlanışı: Sirke ve yağ bir tencereye konur. Kaynamaya başlayınca tuz ve ikiye bölünmüş temizlenmiş biberler içine atılır. Biberler yumuşayınca kavanoza alınır. Biberleri kavanoza koyarken 1 sıra biber, 1 sıra ince kıyılmış sarımsak konur. En son olarak tenceredeki sirkeli yağ kavanoza konur ve kapağı kapatılır.

Kırklareli İli Yemekleri 11

KIRKLARELİ HOŞAF
Komposto ve Hoşaflar
Pancarlı Erik Kompostosu: Kişi Sayısı: 10 Hazırlama Süresi: 5 dk Pişirme Süresi: 90 dk
Malzemeler: 2 su bardağı kuru erik, 1 adet pancar, 2.5 litre su.
Hazırlanışı: Kuru erikler sıcak suda 2 kez yıkanır ve tozlarından temizlenir. Tencereye 1 lt su konur ve erikler içine atılır. Kaynamak üzere ocağa konur ve 30 dk kaynatılır. Başka bir tencereye doğranmış pancarlar konur, üzerine 1,5 lt su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. 1 saat kaynadıktan sonra kuru erikler ile karıştırılır ve servis edilir.

Kışa Hazırlık
KIRKLARELİ KIŞLIK  TARHANA
Tarhana
TARHANA
Malzemeler: 10 kg tarhanalık kırmızı biber, 2 kg yoğurt, 2 kg kuru soğan, 2 kg domates, 500 gr domates salçası, 8 kg un, 20 gr ekmek mayası, ½ su bardağı tuz.

Hazırlanışı: Kırmızıbiber yıkandıktan sonra sapları kesilir ve çekirdekleri çıkarılır. Daha sonra 7-8 parçaya bölünerek tencereye konur. Üzerine 300 ml içme suyu konur ve ocakta kaynamaya bırakılır. 2 kg Domatesin kabukları soyulur. Soyulan domatesler kuşbaşı olarak doğranır ve ocakta kaynamakta olan kırmızıbiberlerin üstüne konur. Domates kırmızıbiber karışımı kaynamaya devam ederken ara ara karıştırılır. Karışım pişince ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca büyük bir kabın içerisine bakır kevgirden ovalayarak geçirilir. Kalan posaları çöpe atılır. Diğer tarafta 2 kg kuru soğanın kabukları soyularak piyazlık olarak doğranır. Piyazlık olarak doğranan kuru soğanların üzerine diğer tarafta kaynamakta olan kırmızıbiber-domates karışımından bir kepçe su alınarak içine katılır ve büyük bir tavada ocağa pişmek için konur. Kuru soğanlar yumuşayıp, tatlanıncaya kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Buğday unu elekten geçirilerek büyük bir leğene konur. Ortası havuz yapılarak açılır. Kırmızıbiber-domates karışımına katılır. Bu karışım buğday unun ortasına boşaltılır. Sırasıyla havuzun ortasına kuru soğanlar, yoğurt, yaş ekmek mayası, salça ve tuz ilave edilir. Harç, katı malzemeler ezilerek ortasından kenarlara doğru olacak şekilde karıştırılır. Tarhana hamuru fermantasyon işlemi için hazırdır. Tarhana hamurunun üzerine temiz bir bez örtülerek 12 saat dinlenmeye bırakılır. Tarhana hamuru günde 3–4 defa yoğrulur. 12 gün boyunca bu yoğurma işlemine devam edilir ve daha sonra tarhana ceviz büyüklüğünde yapraklar halinde koparılarak temiz bir çarşafın üzerine serilir ve kurumaya bırakılır. Ertesi gün kevgirden geçirilerek toz haline getirilir ve tekrar kurumaya bırakılır. Kuruyunca bez torbalarda kışın tüketilmek üzere saklanır.

Kırklareli İli Yemekleri 10

KIRKLARELİ SALATALARI
Salatalar
Manca: Kişi Sayısı: 4 Hazırlama Süresi: 20 dk
Malzemeler: 2 adet patlıcan, 1 adet kırmızı biber, 2 adet sivri biber, 4 diş sarımsak, 7-8 dal maydanoz, 3 yemek kaşığı zeytinyağ, 3 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 1 tutam tuz.
Hazırlanışı: Patlıcanlar ve kırmızı biberler közlenir. Közlenen patlıcan ve kırmızı biber tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Daha sonra ince kıyılmış maydanoz ile yeşil sivri biberler içine karıştırılır. Sarımsak ister kıyılarak ister dövülerek içine konur. Son olarak tuz, zeytinyağ ve sirke ilavesi ile servis edilir.
KIRKLARELİ TATLILARI
Tatlılar
Höşmerim: Kişi Sayısı: 4 Hazırlama Süresi: 5 dk Pişirme Süresi: 40 dk
Malzemeler: 25gr tereyağ, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı un, 2 adet yumurta sarısı, 1 su bardağı tuzsuz, yağlı ve taze koyun peyniri.
Hazırlanışı: Peynir kısık ateşte yağda eritilir. Daha sonra yumurtanın sarısı ilave edilerek karıştırılır. Üzerine azar azar un ilave edilir. En son olarak şeker konarak karıştırmaya devam edilir. Kıvamı tutunca ocağın altı kapatılır. İsteğe göre üzerine ceviz serpilerek servis edilir.

Kırklareli İli Yemekleri 9

KIRKLARELİ İÇECEKLERİ
Özel Yiyecek ve İçecekler
Limonlu Hardaliye: Kişi Sayısı: 1 Hazırlama Süresi: 3 dk
HARDALİYE
Malzemeler: 170 ml hardaliye, ¼ limon, 30 ml su
Hazırlanışı: Limonun suyu sıkılır. Hardaliye, su ve limon suyu karıştırılarak bardakta servis edilir
Pekmezli Kaçamak: Kişi Sayısı: 8 Hazırlama Süresi: 3 dk Pişirme Süresi: 40 dk
Malzemeler: 1,5lt su, 400gr mısır unu, 150gr tereyağ, 2 tatlı kaşığı tuz, ¾ çay bardağı pekmez.
Hazırlanışı: Su tencereye konarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine tuz atılır. Daha sonra yavaş yavaş mısır unu salınır. Bir yandan da tahta kaşıkla topaklanmaması için hızlı olarak karıştırılır. Mısır ununun tamamı konduktan sonra tahta kaşığın tersi ile mısır unu tencereye bastırılarak 5 dk kaynatılır. Pişen kaçamak tepsiye boşaltılır. Üzerine yakılan tereyağ kaşığın tersi kaçamağa bastırılarak dökülür. Böylece tereyağ kaçamağın yüzeyinden akıp tepsinin kenarlarına akmaz. Son olarak üzerine pekmez dökülerek servis edilir.

Yumurtalar
Tarla Yumurtası: Kişi Sayısı: 1 Hazırlama Süresi: 2 dk Pişirme Süresi: 3 dk
Malzemeler: 2 adet köy yumurtası, 3 yemek kaşığı köy tereyağı, 1 tutam tuz
Hazırlanışı: Yumurtalar bir kaseye konur, tuzu ilave edilir ve kabarması için iyice çırpılır. Tereyağ tavaya konarak kızdırılır. Kızgın tereyağın içine yumurta dökülür. Altlı üstlü pişirilir ve servis edilir.

Kırklareli İli Yemekleri 8

KIRKLARELİ HAMUR İŞLERİ
Hamur İşleri
Sini Mantısı: Kişi Sayısı: 8 Hazırlama Süresi: 45 dk Pişirme Süresi: 60 dk
Malzemeler: 3 adet kuru soğan, 500 gr kıyma, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı tuz, yeteri kadar su. Hamuru için;1kg un, 1 tatlı kaşığı tuz, aldığı kadar su.

Hazırlanışı: Unun ortası açılır. İçine tuz konur. Aldığı kadar su ilave edilerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Yoğrulduktan sonra hamur 5’e bölünür. Her bir hamur oklava ile açılır. Açılan hamurlar kare kare kesilir. İçerisine hazırlanan harçtan konur. (Harcın yapımı: Soğanlar rendelenerek suyu sıkılır. Üzerine kıyma, karabiber, nane ve tuz konarak karıştırılır. Pişen mantıların üzerine yağlı su yapılarak dökülür. Tekrar fırına verilir. Suyunu çekince isteğe bağlı olarak sade ya da sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
KIRKLARELİ SARMA VE DOLMALARI
Sarmalar ve Dolmalar
Mısır Unlu Lahana Sarması: Kişi Sayısı: 8-10 Hazırlama Süresi: 30 dk Pişirme Süresi: 40 dk
Malzemeler: 2 adet kuru soğan, 10 yemek kaşığı ayçiçeği yağı, 1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber, 1 adet orta boy lahana, 250 gr mısır unu.

Hazırlanışı: Lahana yaprakları haşlanır. Soğan kavrularak üzerine mısır unu ilave edilir. Az miktarda su katılır. Baharatları ilave edilir. Lahana yapraklarına sarılarak tencereye konur. Tencereye suyu ve yağı ilave edilerek pişirmek üzere ocağın üstüne konur. Servis edilirken yanında salatalık turşusu ya da yağlı biber turşusu konur.

Kırklareli İli Yemekleri 7

KIRKLARELİ ET YEMEKLERİ
Et Yemekleri
Kuzu Kapama: Kişi Sayısı: 4 Hazırlama Süresi: 20 dk Pişirme Süresi: 45 dk
Malzemeler: 450gr kemiksiz kuzu eti, 3 su bardağı su, 1 su bardağı baldo pirinç, 1 adet orta boy soğan, 3 adet yeşil soğan, 3 dal taze nane, 1 tutam karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz.
Hazırlanışı: Kuzu etleri tencereye konarak kıyılmış kuru soğan ile haşlanır. Pişmeye yakın içine bir tutam tuz atılır. Tereyağda pirinçler kavrulur. Kavrulan pirinçler tepsinin altına yayılır. Üstüne soğanlı kuzu eti ve suyu konur. Su etlerin hizasına gelmelidir. Yeterli gelmezse su ilavesi yapılır. Üzerine kıyılmış taze soğan ve taze nane konur. Karabiberi ilave edilerek fırına verilir. 30 dk kadar pişirilir. Piştikten sonra fırının içinde üstü kapatılarak 20 dk dinlendirilerek servis edilir.

Baklagiller
Anız Fasulyesi: Kişi Sayısı: 4 Hazırlama Süresi: 60 dk Pişirme Süresi: 30 dk
Malzemeler: 250 gr anız fasulyesi, 1 adet kuru soğan, 1 tatlı kaşığı salça, 1 çay kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı tereyağ.

Hazırlanışı: Anız fasulyesi 1 saat öncesinden sıcak su ile ıslatılır. Tencereye yağ konarak soğanlar öldürülür. Soğanların üzerine salça konarak kavrulur. Üzerine anız fasulyesi ilave edilerek biraz daha kavrulur. Suyu ve tuzu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Piştikten sonra servis edilir.

Kırklareli İli Yemekleri 6

KIRKLARELİ ÇORBALARI
Çorbalar
Ciğerli Tavuk Suyu Çorba: Kişi Sayısı: 10 Hazırlama Süresi: 15 dk Pişirme Süresi: 90 dk
Malzemeler: 1 bütün köy tavuğu (ciğerleri ile beraber), 2 yemek kaşığı tel şehriye, 3 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta, 1 adet limon, 2 yemek kaşığı tereyağ, 2 çay kaşığı tuz, 2lt su.
Hazırlanışı: Tavuk ve ciğerler temizlendikten sonra bol suda yıkanır. Yıkandıktan sonra haşlanmak üzere tencereye suyun içine konur. Pişen tavuğun göğsü didiklenir. Pişen ciğerler doğranır. Ayrı tencerede yağda tel şehriyeler kavrulur. Tavuğun suyu süzülerek üzerine biraz daha su ilave edilerek tel şehriyelerin üstüne dökülür. Yumurta, un, limon suyu ve tuz topaklanmayacak şekilde karıştırılır. Elde edilen terbiye kaynayan tavuk suyunun içine atılır ve karıştırılır. Son olarak içerisine didiklenen tavuk etleri ile doğranan ciğerler konur. Yağı kavrularak ilave edilir. 5-10 dk kaynadıktan sonra servis edilir.
KIRKLARELİ SEBZE YEMEKLERİ
Sebze Yemekleri
Labada Boranisi: Kişi Sayısı: 4 Hazırlama Süresi: 5 dk Pişirme Süresi: 25 dk
Malzemeler: 300 gr labada, ½ çay bardağı ayçiçeği yağı, 2 adet yumurta, 150 gr yoğurt, 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz.
Hazırlanışı: Ayıklanan ve yıkanan labadalar doğranarak yağda kavrulur. Daha sonra ayrı bir tavada iki yumurta karıştırılarak pişirilir. Pişirilen yumurta labadanın içine karıştırılır. Hazırlanan sarımsaklı yoğurt labada karıştırılarak servis edilir.

Kırklareli İli Yemekleri 5

KAPAMA
Kırklareli'nin yöresel tatlarından Yalancı Kapama'nın tarifi, Mutfağım programında...

22.03.2012 09:57:31

Malzemeler:
3 adet patates
4 adet domates
2 orta boy kuru soğan
2 adet domates
1 su bardağı pirinç
½ su bardağı bulgur
½ demet maydanoz
5 adet kuru kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı pulbiber
3-4 adet kuru kırmızı biber
Yarım demet maydanoz

Yapılışı:
Soğanlar yemeklik doğranır ve biraz sıvıyağ ilave edilip pembeleşene kadar kavulur. Patatesler iri iri doğranıp soğanlara ilave edilir. 4 adet domates rendelenir ve tencereye eklenir. Pirinç ve bulgur yıkanıp süzülür ve sotelenen malzememelerin üzerine eklenir. Karabiber, pulbiber, nane, arzuya göre tuz ilave edilip yemek suyunu biraz çekinceye ve patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.Yemek pişince ısıya dayanıklı bir fırın tepsisine dökülür. Üzeri domates dilimleri, kıyılmış maydanoz ve kuru biberle süslenir. 2 çay bardağı sıcak su ilave edildikten sonra 175 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.

Yalancı Kapama servise hazırdır.
 
NOHUTLU EKMEK
Malzemeler
6 su bardağı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
45 gr nohut
1.5 çorba kaşığı tuz
Su
Yemek Tarifi
1. Nohudu yıkayıp havanda dövün. Bir kaba alıp sıcak suyla ıslatın ve 1 saat bekletin. 1 bardak unu, tuz ve su ilavesiyle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Nohudu ekleyip karıştırın ve 2-3 misli kabarana kadar bekletin. Ayrı bir yerde boza kıvamında bir hamur hazırlayıp nohutlu hamuru ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde sabaha kadar bekletin (2 saatte bir yoğrulması gerekiyor). Kabaran hamuru kalan un, tuz ve su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında olana kadar yoğurun. 2. Hamuru yağlanmış tepsiye yayın. Üzerini nemli bezle örtüp ılık bir ortamda 1 saat bekletin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Kırklareli Yöresel Yemekleri

Kırklareli Yöresel Yemekleri ile ilgili, değerli öğretim görevlisi Ali ÇAKIR'ın hazırlamış olduğu ayrıntılı çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.

Kırklareli İli Yemekleri 4






Et ve süt ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve de beslenmede önemli bir yer tutar. Kaşar peyniri ve ay çiçeği üretimi yaygındır. Yörede, bağcılığa bağlı olarak içki yapımı gelişmiştir. Keşkek, zerde, kaymakçına, plaska, sulu kaçamak, kuru kaçamak, ısırgan böreği, külür, kapama, çoban böreği ısırgan otu çorbası yöreye özgü yemeklerdir.
Kırklareli mutfağında,Et ve süt ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve de beslenmede önemli bir yer tutar. Kaşar peyniri ve ay çiçeği üretimi yaygındır. Yörede, bağcılığa bağlı olarak içki yapımı gelişmiştir. Keşkek, zerde, kaymakçına, plaska, sulu kaçamak, kuru kaçamak, ısırgan böreği, külür, kapama, çoban böreği ısırgan otu çorbası yöreye özgü yemeklerdir. -Nohutlu Ekmek -Yeşil Mercimek Çorbası -Kuzu kapama -Pırasa Böreği -Poğaça -Kaçamak
KALLE
Kalle ; Malzeme Listesi *
********************************************
750 gr tavuk incik
2 kase doğranmış lahana turşusu
1 çay bardağı bulgur
3 orta boy kuru soğan
5 yemek kaşığı domates-biber karışık salça
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı




********************************************
Kalle ; HAZIRLANIŞI *
********************************************
Soğanlar küçük küçük doğranır. Sıvıyağ ve tereyağı eklenen tavaya alınıp pembeleşene kadar kavrulur. Tavuk etlerinin derisi sıyrılır ve kuşbaşı doğranır.
Pembeleşen soğanların içine eklenip iyice sotelenir. Sotelenen etlere salça ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
Lahana turşularının suyu iyice sıkılır ve tavukların üzerine ilave edilir
( Yemeğe tuz eklenirken lahana turşusunun da tuzlu olduğu unutulmamalıdır)Tencereye tüm malzemelerin üzerine çıkacak kadar sıcak su eklenip kaynamaya bırakılır.
1 çay bardağı bulgur yıkanıp süzülür ve kaynayan yemeğin içine ilave edilip pişirilir.
Kalle servise hazırdır.

Kırklareli İli Yemekleri 3





kırklareli yemekleri,kırklareli yöresel yemekleri,kırklareli yemek videoları
,kırklareli yemekleri görsel

Kırklareli İli Yemekleri 2



yemek resimleri,yemek fotoğrafları,yemek manzaraları,yemek görüntüler
,yemek video,yemek tarifleri,yemekler,kırklareli mutfağı,kırklareli sofrası
,kırklareli damak tadı

Kırklareli İli Yemekleri 1

KIRKLARELİ YEMEKLERİ
KIRKLARELİ MUTFAĞI
KIRKLARELİ SOFRASI
KIRKLARELİ DAMAK TADI
KIRKLARELİ YEMEKLERİ
KIRKLARELİ YÖRESEL YEMEKLERİ


6 Haziran 2013 Perşembe

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 24

Sokulu Mehmet Paşa Camisi’nin tek kubbeli Osmanlı camileri arasında özel bir yeri vardır. Burada tek kubbeli cami plan sınırlarının genişletilmesi ortaya çıkmıştır. Caminin doğu ve batı yönünde ana mekan birer kemerle genişletilmiş ve buralara iki taraftan merdivenlerle çıkılan mahfeler yerleştirilmiştir. Ayrıca dışarıdaki dört kenarda yer alan köşe kuleleri de yapıya daha ağır ve görkemli bir görünüş kazandırmıştır.

Külliyenin ana noktasını oluşturan camiye, külliyenin ana girişinden başka avlunun iki yanından da girilmektedir. Camide koyu yeşil mermer üzerine yazılan tarihsiz bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabe Dua Kubbesi’nden revaklı avluya açılan kapı üzerindedir. Son cemaat yeri iki bölümlü olup, iklim nedeniyle de üç tarafı kapatılmıştır. İç kısımdaki son cemaat yeri sekiz stalaktit başlıklı, dokuz sivri kemer üzerine oturan sekiz kubbe ve bir tonozdan meydana gelmiştir. Caminin ikinci son cemaat yeri de sekiz baklava başlıklı olup, bunlar sivri kemerlerle birbirlerine bağlanmışlardır. Bu bölümün üzeri ahşap bir çatı ile örtülmüştür.

İbadet mekanını örten kubbe bir taraftan mihrap duvarına, diğer taraftan da sütunların taşıdığı geniş kemerler üzerine oturmuştur. İbadet mekanını aydınlatan pencereler iki sıra halindedir. Alt sıradaki pencereler dikdörtgen şeklinde, düz silmeli, bronz şebekelidir. Üst pencereler ise, sivri kemerlidir.

Caminin Klasik devir özelliklerini yansıtan mihrabı mermerden yapılmıştır. Beşgen nişli oldukça yüksek olan mihrap yedi sıra mukarnaslıdır ve ortasında istiridye biçiminde bezemeler, yanlarında da yarım silindirik köşe sütunları bulunmaktadır. XVI.yüzyıl Klasik devir özelliklerini yansıtan bezemesi son derece sadedir. Minber geometrik şebekeli ve mermerden olup, bütün yüzeyleri naturalist çiçekler, Rumiler ve hafif kabartma süslemelerle işlenmiştir. Kuzey duvarındaki kadınlar mahfeli önünde yer alan müezzin mahfeli Bursa kemerlerinin taşıdığı mukarnas frizli, geometrik geçmeli kabartma korkulukları ile dikkati çekmektedir. Caminin iç kısmı kahverengi üzerine açık renkte rumi ve çiçeklerle bezenmiş kalem işleri ile süslenmiştir. İçerisindeki yazılar, kervansarayın kitabelerini de yazmış olan Hattat Hasan Çelebi ile Abbas Mursi’ye aittir.

Caminin minaresi kesme taş kaide üzerinde yuvarlak olup, tek şerefelidir. Lüleburgaz’ın Bulgarlar tarafından işgali sırasında yıkılmış, Cumhuriyetin ilk yıllarında da yeniden yapılmıştır.
Gazi Süleyman Paşa Camisi (Vize Ayasofyası) (Vize)

Gazi Süleyman Paşa Camisi ismi ile tanınan yapı MS.V.-VI.yüzyıllarda antik bir yapının kalıntıları üzerine bazilika planında yapılmış bir Bizans kilisesidir. Bu yapı aynı zamanda Küçük Ayasofya olarak da tanınmaktadır.

Ahşap çatılı taş ve tuğladan yapılmış, üç apsidli bu yapının içerisi ilk yapımında üçer sütunlu iki dizi ile üç nefe ayrılmış, sonraki yıllarda bu sütunların yerini payeler almıştır. Üzerini örten ahşap çatı ise bir süre sonra yıkılmış XII.-XIII.yüzyıllarda buraya yüksek kasnaklı bir kubbe yapılmıştır. Bu kubbenin dışında kalan yerler de tonoz örtülüdür. Değişik dönemlerde yapılan onarımlar sonucunda bu camide farklı bir plan düzeni ortaya çıkmıştır. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde yapılan onarımlar yapının orijinalliğinden büyük ölçüde uzaklaşmasına neden olmuştur. Mimari yönden bakıldığında yapının altı bazilika, üzeri de kapalı Yunan haçı planındadır.

5 Ocak 2013 Cumartesi

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 23

küçük fatih cami
Kırklareli Babaeski ilçesinde, Çarşı Mevkiinde, küçük bir meydanda bulunan bu cami, Babaeski’de Osmanlılar döneminde yapılmış ilk yapıdır. Giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre; Fatih Sultan Mehmet’in emri ile 1467 yılında yaptırılmıştır.
Kitabe:
Buniye hâzâl-mescit bi emri’s-Sultan Muhammed bin Murad Han Hullide zamanuhu
Fi’l-İşrin min Şevval li-seneti ihdâ ve seb’ine ve şemâne mie Hicriye h.871 (1467).
Cami kare planlı olup, önünde sonradan yapılmış bir son cemaat yeri vardır. Muntazam kesme taş ve kısmen de iri moloz taşlardan yapılmıştır. Üzeri kiremit çatı ile örtülüdür. Ön kısmında Aylı Çeşmesi bulunmaktadır. Bu çeşme aynı zamanda son cemaat yerinin görünümünü engellemiştir. Basit bir girişi olan son cemaat yerinin iki yanı sağır duvardır. Ön cephesindeki büyük pencere açıklıklarının ortasında giriş kapısı bulunmaktadır. Son cemaat yeri iki katlı olup, girişin sağındaki merdivenle ikinci katı oluşturan kadınlar mahfeline çıkılmaktadır. Son cemaat yerinden ibadet mekanına giriş dikdörtgen bir kapı iledir. Bu kapının üzerine caminin yapım kitabesi yerleştirilmiştir.

İbadet mekanı 10.00x10.00 m. ölçüsünde ve oldukça alçak düz bir tavanla örtülmüştür. Doğu, batı ve güney yönündeki pencereler birbirlerine simetrik olarak yerleştirilmiştir. Pencere ve mihrabı kuşatan kalem işleri dışında bezeme bulunmamaktadır. Mihrap yarım silindirik niş şeklinde olup, iki yanında kalem işi ve sahte sütunlarla süslenmiştir.

Minare kaidesi alt sıra pencereler boyunca yükselmektedir. Bunun üzerine çok yüzlü, köfeki taşından tek şerefeli, kurşun külahlı minaresi oturtulmuştur.

Kadı Ali Camisi (Lüleburgaz)

Kırklareli Lüleburgaz ilçesinde, Eski Cami Sokak’ta bulunan bu camiyi Kadı Ali isimli bir kişi yaptırmıştır. Yapım tarihi bilinmemektedir.

Cami moloz taştan yapılmıştır. Kare planlı olup, üzeri ahşap bir çatı ile örtülmüştür. İbadet mekanı mimari yönden bir özellik göstermemektedir. Yanındaki kare kaide üzerindeki minaresi yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir.

Sokulu Mehmet Paşa Camisi (Lüleburgaz)
sokullu mehmet cami
Kırklareli Lüleburgaz ilçesinde bulunan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin bir bölümünü oluşturan cami Mimar Sinan tarafından yapı topluluğu ile birlikte yaptırılmıştır. Caminin külliye ile birlikte yapımına 1568 tarihinden önce başlandığı sanılmaktadır.

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 22

Düzgün kesme taşlardan yapılmış olan caminin dış duvarlarını çepeçevre bir saçak kornişi kuşatmıştır. Doğu, batı ve güneydeki pencereler üst üste iki dizi halinde sıralanmıştır. Bunlardan üst sıradaki pencereler sivri kemerli ve alçı şebekelidir. Alt sıradaki pencereler dikdörtgen olup, ince profillerle çevrelenmiştir.

İbadet mekanı pencerelerle aydınlatılmış olup, son derece ferah bir görünümdedir. Beyaz badanalı merkezi kubbenin ortasına Avrupai üslupta bitkisel motiflerden oluşan büyükçe bir göbek yapılmıştır. Ayrıca kubbe kasnağı altında da dar bir friz dolaşmaktadır. Bunların altındaki pandantifler stalaktitli olup, oldukça kaliteli bir işçilik göstermektedir.

Mihrap iki yanındaki pencerelerin arasında yer almaktadır. Mermerden, altı köşeli mihrap nişi stalaktitlidir. Dikdörtgen bir bordürle de sınırlanmıştır. Bu bordürün alınlığı palmetlerle bezenmiştir. Güney duvarı çıkıntısının sağ yanındaki minber mermerdendir. Çeşitli geometrik ve bitkisel motiflerle bezelidir.

Son cemaat yeri güney duvarını ve ibadet mekanının kuzey duvarının devamı şeklinde iki yana taşırmıştır. Her iki duvarda da sivri kemerli birer penceresi vardır. Son cemaat yeri doğuda üç, batıda iki büyük pencere şeklindedir. Bunlar büyük tezyini kemerler içerisine alınmıştır.Son cemaat yerinin dış revakında altı sütun bulunmakta olup, bunlardan ortadaki iki sütun köfeki taşından poligonal gövdeli, mukarnas başlıklıdır. Yan taraftaki sütunlar ise baklava başlıklı, silindirik mermer gövdelidir. Ayrıca iç revak sütunları da silindirik, mermer gövdeli, mukarnas başlıklıdır.
Caminin kuzey duvarı ortasındaki portali silmeli, dikdörtgen bordürle çevrelenmiş stalaktitli olarak sona ermektedir. Ayrıca iki yanında stalaktitli küçük birer niş bulunmaktadır. Caminin kuzeybatısındaki minarenin kaidesi ince silmelerle dikdörtgen panolar halindedir. Gövde çok yüzlü olup, tek şerefelidir. Şerefe altında son derece güzel işlenmiş stalaktit frizleri bulunmaktadır. Minare Balkan Savaşı sırasında, 1912’de Bulgarlar tarafından kısmen yıkılmıştır.
Cami ve minare Vakıflar Genel Müdürlüğü mimarı Süreyya Yücel tarafından yeni baştan yapılırcasına 1939-1940 yıllarında onarılmıştır.

Fatih (Küçük-Eski) Cami (Babaeski)

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 21

Şeyhinşah, ibâdet-pişe han Mahmud hayr a’mâl
O, hâmi-i şeriat âlemin emn ü emânıdır.
Değil Hz.Peygamber ve Zıll-ı Cenabı Hak
Cihânın padişâhı mehdi i sahib-i zamanıdır
Ali Paşanın etti ma’bedin ta’mir gördüğü
Senây-ı cûdu hayrı herkesin vird-i zebanıdır
Sâlat-ı hamse de ol şah-ı devrana dua kıl kim
Bu din ve devlet ve mülkün medâr-ı fahr-ı şânıdır
Sipihr tâkına aynı Süreyyâ oldu tarihim
Bu dil-cü camiin muhyisi han Mahmud sânidir.
1248 (1832-1833)
Cedit Ali Paşa Camisi, medrese, hamam, kervansaray, dükkanlar ve kütüphaneden meydana gelen büyük bir külliye halinde yapılmış olmasına rağmen, cami dışındaki yapılar tamamen yıkılmış ve günümüze gelememiştir.

Cami kareye yakın dikdörtgen planlı olup, mihrap dışarıya doğru çıkıntılıdır.İbadet mekanının üzeri altı kemer üzerine oturmuş merkezi bir kubbe ve onu destekleyen yarım kubbelerle örtülmüştür. Üst örtüyü taşıyan altı payeden ikisi kuzey ve güneydeki duvara gömülüdür.Doğu ve batıdakiler ise, oldukça büyük payanda niteliğindedir. Güneyde mihrap önündeki bölümün üzerini de yarım bir kubbe örtmektedir. Merkezi kubbe ve yarım kubbelerin oluşturduğu kademeli örtü sistemi caminin dış görünümüne kütlevi bir şekil vermiştir.

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 20

Karakaş Camisi (Merkez)
karakaşbey c
Kırklareli Yeni Hükümet semtinde bulunan bu camiyi Karakaş Hacı Mehmet Bey h.1110 (1628) yılında yaptırmıştır.
Kesme taştan, kare planlı ve çatılı olan cami değişik zamanlarda yapılan onarımlarla özelliğinden uzaklaşmıştır. Cami moloz taş ve ahşap çatılıdır. Caminin önüne sonraki dönemlerde bir son cemaat yeri eklenmiştir. İbadet mekânı iki sıra halinde pencerelerle aydınlatılmıştır. Bunlardan alt sıradakiler dikdörtgen söveli, üst sıradakiler de alçı şebekelidir. Yapılan onarımlar sonucunda cami orijinalliğinden kısmen de olsa uzaklaşmıştır.

Yanında kare kaideli, yuvarlak gövdeli ve tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. Minare kesme köfeki taşından olup, ilk yapıldığı döneme aittir.

Üsküpdere Camisi (Merkez)

Kırklareli Üsküpdere Köyü’nde bulunan bu caminin kitabesi bulunmadığından ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir.

Moloz taştan, dikdörtgen planlı, çatılı basit bir köy camisidir. İbadet mekanının içerisinde mimari yönden dikkat çeken bir özellik bulunmamaktadır. Yanında tek şerefeli, yuvarlak gövdeli minaresi bulunmaktadır.

Cedit Ali Paşa Camisi (Babaeski)

Kırklareli Babaeski ilçesinde, İstanbul yolu üzerinde bulunan bu camiyi Hersekli Semiz Ali Paşa yaptırmıştır. Caminin yapım kitabesi olmamakla beraber, Mimar Sinan’ın eserlerini veren kaynaklarda Mimar Sinan tarafından yapıldığı belirtilmektedir. Semiz Ali Paşa’nın 1561-1565 yıllarında Veziriazam oluşu dikkate alınacak olunursa, Caminin de XVI.yüzyılın ortalarında yapıldığı anlaşılmaktadır. Cami avlusunun batı portali üzerinde, Sultan II.Mahmut zamanında, 1832-1833 yıllarında onarıldığını belirten bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabe:

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 19

Cami kare planlı olup, kuzey yönüne sonradan basit bir son cemaat yeri eklenmiştir. Doğusunda ise sonradan yapılmış şadırvanı ile küçük bir avlusu bulunmaktadır. Cami iri moloz taştan yapılmış, duvar örgüsünde yer yer tuğlalar da kullanılmıştır. Üzeri ahşap bir çatı ile örtülmüştür. İbadet mekanının doğu, batı ve güney cephelerinde iki kat halinde dörder penceresi vardır. Bu pencerelerden alt sıradakiler dikdörtgen, üst sıradakiler de yuvarlak kemerlidir. Üst sıra pencereler alttakilere göre daha küçüktür. Camiye sonradan eklenen moloz taştan son cemaat yerinden sade bir portal ile iç mekana girilmektedir. Portal profilli dikdörtgen bir çerçeve içerisindedir. Mihrap mermerden olup, dikdörtgen çerçeve içerisinde mukarnaslı bir niş şeklindedir. İki yanına da birer sütunçe yerleştirilmiştir. İbadet mekanının üzeri ahşap bir tavanla örtülüdür.
Caminin batı duvarına minare eklenmiştir. Kare kaide üzerinde tek şerefeli, kesme taştan yuvarlak gövdeli olarak yapılmıştır.

Beyazıt (Paşa) Camisi (Merkez)
beyazit paşa cami
Kırklareli il merkezinde, Hatice Hatun Mahallesi’nde bulunan bu caminin yapımına XVI. yüzyılda, II. Beyazıt döneminde başlanmış, Beylerbeyi Gülabi Ahmet Paşa h. 1002 (1593–1594) yılında tamamlamıştır. Cami Sultan Beyazıt tarafından başlatılıp, Gülabi Ahmet Paşa tarafından tamamlanmış olmasından ötürü Beyazıt Camisi veya Paşa Camisi isimleri ile tanınmaktadır.
Cami kare planlı olup, tuğla hatıllı ve köfeki taşından yapılmıştır. Duvarların dış yüzlerinde alternatif olarak sıralanmış tuğlalar, köfeki taşlar görülmektedir. İbadet mekânının üzeri kiremitli bir çatı ile örtülmüştür. İbadet mekânının içerisi oldukça basittir. Mihrap nişi dikdörtgen profil içerisine alınmıştır.
Tek şerefeli minaresi köfeki taşından 1958 yılında eklenmiştir. Avlusunda Gülabi Ahmet Paşa’nın mezarı ile caminin avlu kapısı önünde bir de çeşmesi bulunmaktadır.

Kapan (Karaca İbrahim Bey) Camisi (Merkez)
karaca ibrahimbey cami
Kırklareli Belediye Sarayı’nın yanında bulunan bu camiyi Karaca İbrahim Bey h. 1050 (1640) yılında yaptırmıştır.
Halk arasında Karaca İbrahim Camisi olarak da tanınan bu yapı kesme taştan kare planlı olarak yapılmış olup, üzeri çatı ile örtülüdür. Duvarlarının dış yüzleri yontma köfeki taşından olup, taş dizileri arasına tuğla hatıllar yerleştirilmiştir.1958 yılında onarılmıştır.
Yanında bulunan minaresi kesme taştan kare kaideli, yuvarlak gövdeli, tek şerefeli ve taş külahlıdır. Binanın yanına sonraki yıllarda müftülük binası eklenmiştir.

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 18

hızır bey cami
Kırklareli Çarşı Meydanı’nda, Kara Umur ve Eski Hükümet caddelerinin kesiştiği köşede bulunan Hızır Bey Camisi, kitabesinden öğrenildiğine göre; Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından 1383-1384 yılında yaptırılmıştır. Kaynaklardan öğrenildiğine göre de Aydoslu Hacı Yusuf Paşa tarafından 1824-1825 yılında onarılmıştır.
Günümüzde önünden geçen caddelere göre daha yüksekte olan caminin etrafını çeviren avlu duvarları ile son cemaat yeri önündeki şadırvan sonradan yapılmıştır. Daha önce hazire olduğu sanılan avlunun güneyinde bugün yalnızca Hızır Bey’in oğlu Abdullah Bey’in mezarı bulunmaktadır.

Cami kare planlı olup, üzeri merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Kuzeyinde 1824 depreminde yıkılan ve aynı yıl Aydoslu Hacı Yusuf paşa’nın yaptırdığı son cemaat yeri bulunmaktadır.Sonraki yıllarda son cemaat yeri bir kez daha yıkılmış ve Tosunoğlu Ali Efendi tarafından 1887-1888 yılında yeniden yaptırılmıştır. Son cemaat yeri kiremit çatı ile örtülü olup, dış görünüşü ile sivil bir yapı görünümündedir. Giriş portalinin iki yanında simetrik yerleştirilmiş birer dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Bunların dış yüzlerinde birer mihrapçık yer almaktadır. Son derece sade olan bu portalin üzerinde iki kitabe vardır. Bunlardan biri yapım, diğeri de onarım kitabesidir.

Cami kesme köfeki taşından yapılmış, üzerini örten kubbe kurşunla kaplanmış, köşelerinde kalan bölümleri ise kurşun kaplı çatılarla örtülmüştür. Kubbe içeriden üçgenlerle meydana getirilmiş, onikigen kubbe kaidesi ise dışarıdan oldukça basık görünümlüdür. İbadet mekanının duvarlarının üzerindeki dar bir saçak bütün cepheyi dolaşmaktadır. Bu saçak üzerinde kubbe eksenlerine yerleştirilmiş sivri kemerli ve alçı şebekeli küçük birer pencere de dört yöne açılmıştır. İbadet mekanının güney duvarında dört, doğu ve batı duvarlarında beşer penceresi bulunmaktadır. Doğu, batı ve güneydeki dörder pencere iki altta, iki de bunların üzerinde olmak üzere üç cephede de aynı şekilde yerleştirilmiştir.

Girişin karşısında bulunan mihrap sivri kemerli alınlığı ile birlikte dikdörtgen profilli bir bordürle çerçevelenmiştir. Caminin içerisi XIX.yüzyılda yapılan tamirler sırasında Batı etkisinde kalen işleri ile bezenmiştir.

Caminin kuzeybatısında bulunan minare düzgün kesme köfeki taştan örülmüştür. Tek şerefeli ve çok yüzlü olan minare gövdesi Balkan Savaşı sırasında, 1912’de Bulgarlar tarafından yarısına kadar yıkılmış, 1937 yılında da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yenilenmiştir.

Kadı Emin Çelebi Camisi (Merkez)

Kırklareli Ahmet Mithat İlköğretim Okulu’nun karşısında bulunan bu camiyi, Kırklareli’nde kadılık yapmış olan Emin Çelebi XVI.yüzyılın ikinci yarısında yaptırmıştır. Bu bakımdan da halk arasında Kadı Camisi olarak da tanınmaktadır. Kitabesi yoktur.

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 17

Kent merkezinde, Cumhuriyet Meydan’nda bulunmaktadır. 1383 yılında Köse Mihalzade Hızırbey tarafından yaptırılmıştır. 1683 yılında, Hacı Hüseyin Ağa tarafından onartılmıştır. Halen faal durumdadır. Duvarların dış yüzeyi düzgün küfeki taşı ile kaplanmıştır. Kubbe fenerleri, dikkat çekicidir. Hamam, bitişiğindeki arasta ile birlikte yapılmıştır.

Çeşmeler
Kayyumoğlu Çeşmesi

Eski İstanbul yolunda bulunmakta olup, 1768 yılında yapılmıştır. İlk inşa ve onarım kitabeleri mevcuttur. Haznesiyle beraber kare planlı, yuvarlak kemerli, tek yüzlü bir çeşmedir. Üzeri beşikörtülü, tamamen küfeki taştan yapılmıştır.

Karaumurbey Çeşmesi

Karaumur Caddesi’nde bulunmakta olup, 1844 yılında yapılmıştır. Daha önceden dört cepheli iken, şimdi iki cepheli bir görünümde olan çeşmenin arka cephesinden Gerdanlı suyu akmaktadır. Haznesiyle kare planlıdır. Küfeki taşından yapılmış olup, yuvarlak kemerli bir meydan çeşmesidir.

Dördüzlü (Dört Yüzlü) Çeşme

Babaeski ilçesinde, asfalt üzerinde, hamam karşısında bulunmaktadır. 17. yüzyıl yapısıdır. Şehir suyu akıtmakta olan çeşmenin kitabesi Bulgar istilasında kazınmıştır. Kesme küfeki taştan, dört cepheli ve kubbeli bir meydan çeşmesidir. Halen tek yüzü faal olup, Edirne’nin klasik çeşmeleri tipindedir.

Cemilzade Mahmut Ağa Çeşmesi

Vize ilçesi, Kale Mahallesi, Hamam Caddesi’nde bulunmakta olup, 16. yüzyıl yapısıdır. Çeşme üzeri ufak kubbelidir. Kare planlı, iki oluklu ve yalaklı meydan çeşmesidir. Muntazam kesme küfeki taşlardan yapılmış olup, 1838 yılında tamir görmüştür.

Sultan Çeşmesi

Vize ilçesi, Bulaca Mahallesi, Asmakaya yolu üzerindedir. 1770 tarihinde yapılmıştır. Cephesinde altı satırlık Osmanlıca kitabesi vardır. Mermerden sivri kemerli, üç yalaklıdır.

Köprüler


Babaeski Köprüsü

1633 yılında IV. Murat devrinde yapılmıştır. Muntazam kesme taş kaplı, kâgir bir köprüdür. Nehir taştığı zaman zedelenmemesi için, 6 kemerli köprünün kemer aralarında büyük delikler bulunmaktadır. Nöbet hücreleri, birer dantel gibi taş işlemelidir. Kuzeydeki nöbet hücresi aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır.

Alpullu (Sinanlı) Köprüsü

16. yüzyılda Sokullu döneminde yapılmıştır. Mimar Sinan’ın en muhteşem anıtsal köprüsüdür. Sivri kemerlidir. 76 cm’lik çevre taşlarını da tek taş olarak kullanmıştır. Genişliği 2,5 m.yi bulan kemer taşına hiçbir köprüde rastlanmaz. Korniş profili aynı olup, korkuluk taşı ile dış yüzleri birleştirilmiştir.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Lüleburgaz girişinde, İstanbul-Edirne asfaltı üzerinde bulunmakta olup, 1569 yılında yaptırılmıştır. Çevre taşları ince yontulmuş, memba tarafındaki orta ayak detayları sağlamdır.

Küçük Köprü

Atatürk İlkokulu civarındadır. 1569 tarihinde Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Sağlam, tek gözlü, klasik tipte bir köprü olup, genişliği 4 m.dir.

Eski Kırklareli Evleri (Binalar)

Şehrin muhtelif yerlerinde bulunan mimari örnekler, çoğunlukla 19. ve 20. yüzyıl başlarına ait yapılardır. Bir kısmı, neoklasik Stilde yapılmış ve halen mesken olarak kullanılmaktadır.

Kırklareli Cami ve Mescitleri
Kırklareli Cami ve Mescitleri
Hızır Bey Camisi (Büyük Cami) (Merkez)

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 16

Sokullu Medresesi
Sokullu Medresesi: Tamamen kesme taştan yapılmış, kubbesi kurşun kaplamalı medrese, sağlam durumdadır.

Zindan Baba Türbesi
Hükümet Binası yanında yer almaktadır. Sağlam durumda bulunan Zindan Baba Türbesi, Bursa tipi türbeleri anımsatmakta ise de esas mahiyeti tam olarak bilinmemektedir. Tuğla ve küfeki taşından yapılmıştır. Daha önceden binanın üzerinde tahtadan bir saat kulesi bulunmakla birlikte, sonradan yıkılmıştır. İçindeki mezar, tahrip olmuştur. Üç katlı olan binaya kuzeydoğu cephesindeki küçük bir kapıdan girilmektedir. Dikdörtgen prizma şeklinde yükselen kulenin üstünde silindir şeklinde bir kasnak yer alır. Her katta, kare tabanlı tek bir hacim bulunur. Yapının bodrum katında, beşik tonoz örtülü türbe kısmı yer almaktadır.
Aya Nikola Manastırı
Kıyıköy kasabası, Pabuçdere yolu üzerinde, güney yamaçta, kasabaya 700 m. mesafededir. Bizans dönemi (6.–9. yüzyıl) kaya manastırlarının en iyi örneklerindendir. Zemin katta kilise, daha aşağıda ayazma, üstte keşişlere mahsus bölümler bulunmaktadır. Kayalara oyularak meydana getirilmiş kademe halinde hücreler vardır. Kuzey taraftaki merdivenle ayazmaya inilmektedir.

Arasta (Bedesten)

Kırklareli il merkezinde, Hızırbey Hamamı’na bitişik inşa edilmiştir. 1383 yılında ticari amaçla yapılmış olup, “T” planındadır. Kemerli duvarların dış cepheleri, bilhassa üst kısımları, hamam duvarı işçiliğinden farklı, tuğla sıkıştırmalı, alternatif taş ve tuğla sıra tekniğindedir. Kemer duvarlı, iki tuğla hatıllı üst örtüsü manastır tonozlu olup, 15 m. uzunluğunda, 12 dükkândan oluşmaktadır

Hızırbey Hamamı (Çifte Hamam)

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 15

Koyva Kalesi
Merkez ilçeye bağlı, Kuzulu köyü yakınlarında olup, M.S. 3. veya 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Oldukça harap durumdadır. Çok az temel kalıntıları ve galerileri bulunmaktadır.
Yoğuntaş (Polos) Kalesi
Kırklareli’nin Yoğuntaş köyünde bulunmaktadır. Oldukça harap durumdaki kalenin Helenistik dönemden önce, M.Ö. 4. yüzyıl ortalarında yapıldığı ileri sürülmektedir.

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 14

Buradaki surlar 6 m.ye kadar yükselmektedir. Güney surlarının güneyinde gizli kapısı olup, kaleden bu kapıya 180 basamak merdivenle inilir. Saray Kapısı bugüne kadar iyi korunmuştur. Tuğla üzerine kesme blok taş kaplamadır. Üçüncü burçtan altıncı burca kadar 13 m. genişliğinde bir savunma hendeği vardır. Vize Kapısı taş ve tuğla hatıllarla örülmüş, 1991 yılında restore edilmiştir.
Bunların yanında Vize’ye bağlı bazı köylerde de bir takım kale ve kule kalıntıları bulunmaktadır. Bu kalıntılardan şimdilik tespit edilebilenler Akpınar köyünde dört kule kalıntısı, Hamidiye köyünde kale kalıntısı, Kızılağaç Çingene Kalesi ve Pazarlı yakınlarındaki kale/kule kalıntılarıdır.

Kırklareli İli Tarihi Yerleri 13

Yüksek burç ile güneybatısındaki dere kenarında bulunan hâkim burcun yapımına 12. yüzyıl sonu Komnenoslar devrinde başlanmış, Geç Bizans döneminde tamamlanmıştır. Halen eski Vize şehri surlarının batı ve güney kısımları ayaktadır. Batı tarafındaki surlar üzerinde birkaç burç, bunların önünde suyollarını korumak üzere yapılan bir burç daha vardır. Güney surları 3–4 m. yüksekliğe kadar korunabilmiş olup, büyük taş bloklarla yapılmıştır.
Kıyıköy Kalesi
Vize ilçesi, Kıyıköy kasabasını önemli oranda kuşatan, Bizans dönemine (6. yüzyıl) ait, Iustinianus devrinde yapılmış bir kaledir. 9. ve 10. yüzyıllarda onarım gördüğü, üzerindeki harçtan anlaşılmaktadır. Kale, güneyde Kazandere, kuzeyde ise Pabuçdere arasında denize doğru uzanan bir yamaçta kurulmuştur. Kalenin batı cephesi düz araziye inmektedir. Doğu cephesi ise zemine kadar tahrip olmuştur. Yıkılmayan yerlerinden surların kesme muntazam taşlarla kaplı, içinin moloz dolgu olduğu anlaşılmaktadır. Bu bölümde duvar kalındığı 2.20 m., yüksekliği ise 2.50 m. dolayındadır. İkinci kapının yanındaki surların yüksekliği 5 m.yi bulur. İkinci burç bugün mevcut değildir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız